Hoppa till innehåll

Historia

Dals Rostock är en gammal kurort med ovanligt intressant historia. Tre verksamheter av större omfattning i samhället har handlat om vård och hälsa: Rostocks hälsobrunn, Kroppefjälls sanatorium och de stora odlingarna av medicinalväxter till apoteken.

Namnet Dals Rostock

Orten var ursprungligen känd som Rååstock, vilket förmodligen kom sig av en spång över en bäck mellan två gårdar ( som i gräns och stock som i spång).  Dals Rostock fick en egen poststation förenad med järnvägsstationen 1 november 1908. Det var Posten som lade till Dals i namnet eftersom det inte fanns postnummer och Posten hade problem med likadana ortnamn såsom Rostock i Tyskland. Det finns också en rolig historia som handlar om ett paket som kom till det tyska Rostock istället för det dalsländska.

Brunnsparken

Rostock hälsobrunn

I Dals Rostock fanns det under lång tid en hälsobrunn. Hälsobrunnen är en av Sveriges äldsta och drevs i ungefär 250 år, från början av 1700-talet till 1948. Hit kom man resande från när och fjärran för att dricka det järnhaltiga vattnet och få olika behandlingar som tallbarrsbad, kolsyrebad och gyttjebad.

Området med byggnader kallas numera för Brunnsparken och ägs av Kroppefjälls hembygdsförening. I brunnsrestaurangen från 1700-talet med kök, matsalar och rum för personalen finns det ett innehållsrikt bygdemuseum. På museets övervåning finns ett rum inrett som ett apotek såg ut i början av 1900-talet. Där finns många lådor, burkar och flaskor som är riktigt roliga att spana in. Det går även att dricka hälsovatten ur den gamla källan. I brunnsläkarens före detta mottagning är det kafé på sommaren, och i dennes bostad är det numera en vintagebutik.

Örtagården 

I Dals Rostock finns en gedigen historia med odling av medicinalörter. I örtagården bredvid Rostocks gamla hälsobrunn hittar ni ett fantastiskt utbud av växter, omkring 300 olika växter, alla med sin speciella historia och användning. Växter och stenar är försedda med lättlästa skyltar som berättar om kulturhistoria och användning, förr och nu. Det är kryddor och örter för mat och dryck, läke- och medicinalväxter, färgväxter, spånadsväxter, gift- och trolldomsörter. Kring det gamla torpet finns gammeldags prydnadsväxter. Där finns även en damm för växter som trivs i fuktiga miljöer och många spännande vattenlevande djur att studera.

Geologisk avdelning

Dals Rostock ligger vackert på sluttningen av Kroppefjäll, vilket ur geologisk synvinkel är ett unikt och mycket intressant område. Bredvid örtagården och dammen finns en geologisk avdelning, där det på ett enkelt och pedagogiskt sätt presenteras bergarter och mineraler från trakten.

Betoningen ligger särskilt på skiffer eftersom det i trakterna kring Rostock har bedrivits mycket skifferbrytning. Många gamla skiffertak finns fortfarande kvar på husen i samhället.

Kroppefjällparken – det gamla sanatoriet

1911 invigdes Kroppefjälls Sanatorium – ett hem för vila och tillfrisknande för människor som drabbats av lungtuberkulos, TBC. Platsen var noga utvald. Dels för det höga läget och den goda luftens skull, dels för dess tillgänglighet och smidiga kollektiva kommunikationer.

Istället för att konstruera enbart en stor sjukhusbyggnad, byggdes många mindre hus, för att patienterna skulle trivas bättre. Eftersom det på den här tiden inte fanns någon medicin för att bota tuberkulos var det enda sättet att stärka patienternas egen motståndskraft. Detta med mycket frisk luft, vila, god mat och kulturella inslag. Till exempel fanns det långa öppna verandor utomhus där patienterna ordinerades ligga utomhus en stund varje dag – oavsett väder. Vid kallare temperaturer bäddades patienterna in i filtar så att de kunde ligga ute ända ner till minus 20 grader.

Patienterna involverades också, efter förmåga och tillstånd, både i verksamheten med enklare sysslor men även i kulturella upplevelser, såsom att delta i sanatoriets teateruppsättningar. Föreställningarna framfördes oftast i samlingssalen men även på en utomhusscen som finns kvar längs en av vandringsslingorna på Kroppefjäll.

Byggnaden som idag är Bed and Breakfast invigdes 1950 som efterlängtade personalbostäder. Tidigare bodde personalen i samma hus som patienterna.

1960 upphörde sanatoriet efter att forskarna lyckats få fram mediciner som var verksamma mot tuberkulosen.

Doktor Saedéns runda

Sanatorieläkaren Carl Saedén, som arbetade på Kroppefjälls sanetorium 1916-1945, anlade det som idag kallas doktor Saedéns runda. Det är promenadstigar genom skogen med olika konstverk, monument och anläggningar längs vägen för att stärka patienterna i kampen mot sjukdomen. Denna runda finns fortfarande kvar och varje konstverk har sin historia och symbolik. 

Naturen på rundan är mycket speciell med fascinerande bergsformationer, klyftor och stup. Man passerar även ett par fina utsiktsplatser där man kan se ända till Kinnekulle på andra sidan Vänern. Doktor Saedéns runda är 2,7 km lång.

Ladda gärna ner en digital version av en skrift av Kerstin Ljungqvist om rundan.

Företagsamhet

Hjalmarsfors Vagnsfabrik

Under 1900 talet fanns det en mängd olika företag i Dals Rostock (dessa går det att läsa om i Bengt Kronstrands bok “Vandring i Rostock under ett århundrade”), och det företag som kanske har haft störst inverkan på Dals Rostock som samhälle var Hjalmarsfors Vagnsfabrik. 

Hjalmarsfors Vagsnfabrik grundades 1893 av Hjalmar Söderqvist. Fabriken har varit placerad vid järnvägsstationen och på Hällavägen, men första fabriken låg på Kronstrandsbacken nära forsen som idag kallas Brudslöjan – därav namnet Hjalmarsfors.

Vagnsfabriken började 1929 samarbeta med Volvo i Göteborg och var en stor leverantör av bland annat lastbilsflak till armén under både första och andra världskriget samt under upprustningen under kalla kriget. 1985 gick dock företaget i konkurs och 1986 skedde en rekronstruktion som resluterade i JOAB, som fortfarande idag finns kvar på Hällavägen.