Hoppa till innehåll

Dals Rostock

Brunnsvägen löper genom hela Dals Rostock och längst norrut hittar du Brunnsparken.  Nuförtiden är det en park som drivs av Hembygdsföreningen med örtagård, utställningar och sommartid är även museet och Café Gula Villan öppet. I anslutning till parken finns flera aktörer: Kerstin Ljungkvists Ateljé, Antikvariat Stockrosen, Ellen Ljungqvist Atlejé, Inez Vintage och på andra sidan vägen hittar du Tant Vanjas textilmuseum. 

Några parallellgator ner från Brunnsparken hittar ni Kroppefjäll IF, där finns fotbollsplan och här anordnas träningar för alla åldrar. Genom träden skymtar man även JOAB som producerar delar inom byggnadsbranschen för lastbilar. Nedanför JOAB breder jordbruksfälten ut sig. 

Någon kilometer bort ligger Ekholmens Café och Gårdsbutik, här finns kravmärkt nötkött, ett kungarum att besöka och på sommartid är det ibland café. Ytterligare en bit bort hittar ni Solgläntans magiska trädgård där det i sommartid arrangeras konserter i en mysig lada.

En bit söderut längs Brunnsvägen ligger Bertils trädgård, här blommar det från tidig vår och långt in på hösten. På en sidogata lite längre söderut öppnar Sommaraffären säsongsvis och här finns allt från retroprylar till antikfynd.  Några hus bort ligger Rostock Keramik där det finns vackra hantverk i både lera och ull. Mittemot ligger lokalbutiken Byxfickans Livs som är öppen varje dag och här finns alla basvaror och smått och gott. Butiken samverkar med många lokala producenter så lokalproducerat är en självklarhet på hyllorna. 

Ett stenkast därifrån ligger det lilla stationshuset som är en exakt kopia av den ursprungliga stationen fast i 1:2 skala. Den drivs av en förening och nyckel och inträde sköts av Byxfickan.

Om ni därifrån korsar järnvägen kommer ni till Karolinen. Här finns en mötesplats där det sker flera aktiviteter för både gamla och unga. En gata upp ligger Karolinerskolan som har årskurs F6-6 och en vacker skolgård med skogsområden.

Längst söderut längs Brunnsvägen ligger Sandlycke Gård. Här odlas det småskaligt och hållbart, anordnas utställningar, workshops och kulturevenemang i ladan sommartid. Under säsong är grönsaksboden öppen där det går att handla färska grönsaker via självbetjäning.

Fortsätter man upp mot naturområdet i södra änden av samhället finner du Kroppefjällsparken omgiven av Mörttjärns Naturreservat. Här ligger en  förskolan med en stor naturnära lekplats. Många av husen i parken byggdes i början av 1900-talet då det anlades ett sanatorium på platsen. Idag finns här ett bed and breakfast, lokaler för olika aktiviteter, året runt boende och här sker många evenemang av olika slag. Parken är även en plats för många småföretagare: Hallsten Holistic Health, Sofia Petrén, Kultivation, Falkens Gröna och Veterinären på Kroppefjäll.

Ett stenkast från parken ligger OK-stugan med utegym och cykelbana. Härifrån utgår vandringsleder, motionsspår samt elljusspår i vacker natur. På vintern finns här även skidspår som löper från OK-stugan till Mörttjärns bortre del.

Utöver detta finns det flera företag inom jordbruk, skogsbruk och inte minst hantverkare. Dals Rostock är ett pittoreskt samhälle med en välbevarad historia som präglas av ett drivande föreningsliv samt ett starkt och kreativt entreprenörskap.

LÄS MER OM DALS ROSTOCK

Besöksmål

Historia

Verksamma

Historia

Dals Rostock har en över hundra lång historia av att vara en plats som människor åkt till för att må bättre. Folk reste långväga för att dricka det läkande vattnet i Hälsobrunnen i Brunnsparken. Denna brunn står kvar än idag. Orten hyste även en stor odling av medicinalörter. 1911 invigdes Kroppefjälls sanatorium uppe vid Mörttjärn. Dit kom lungsjuka för att bli friska inifrån, då det under många år inte fanns någon medicin mot tuberkulos. Sanatoriets verksamhet upphörde 1960, men många av husen och byggnaderna står fortfarande kvar på området som idag kallas Kroppefjällsparken. Dals Rostock har genom historien också präglats av ett starkt entreprenörskap som tagit sin form i många mindre företag och ett rikt föreningsliv. Detta är något som fortsätter göra platsen levande och unik än idag.

Läs mer om Dals Rostocks historia

Vill du också bo i Dals Rostock?

AB Melleruds Bostäder har flera lägenheter i Dals Rostock. På deras hemsida kan du registrera dig och se vad som finns ledigt.

hemnet.se kan du se vilka hus som är till salu

Dals Rostock ligger i Melleruds kommun.

I Dals Rostock finns det både Kroppefjälls förskola och Karlinerskolan som har årskurs F-6.